Expertises Sectoren

Delen

22.02.2016

Arrest Grondwettelijk Hof 18 februari 2016, nr. 25/2016

Alternatieve administratieve geldboete met uitstel mogelijk ?


Artikel 45 van het wetboek van Inspectie, preventie, vaststelling en bestraffing van milieumisdrijven en milieuaansprakelijkheid, zoals laatst gewijzigd door Ordonnantie van 8 mei 2014, stelt dat de leidend ambtenaar van het Brussels Instituut voor Milieubeheer van het Gewestelijk Agentschap voor Netheid of van het Bevoegde Bestuur van het Ministerie, een alternatieve administratieve geldboete kan opleggen. Vermeld artikel regelt verder de betalingsmodaliteiten, de omvang van de geldboete evenals de mogelijkheid om rekening te houden met verzachtende omstandigheden. 


Artikel 45 maakt echter geen melding van de mogelijkheid om de beslissing om een alternatieve administratieve geldboete op te leggen, gepaard te doen gaan met een uitstel. 


Het Grondwettelijk Hof stelde dat :


“ongeacht of het uitstel wordt toegekend door de Correctionele Rechtbank, door een ander rechtscollege of zelfs door een administratieve overheid, te dezen de bevoegde ambtenaar of het milieucollege, kan het in de beide gevallen op dezelfde wijze de veroordeelde ertoe aanzetten zijn gedrag te wijzigen, door de dreiging om, mocht hij recidiveren, de veroordeling tot de betaling van de geldboete uit te voeren.”


Vervolgens gaat het Grondwettelijk Hof over tot vernietiging van het artikel 45 in zoverre dit niet in de mogelijkheid voorziet voor de bevoegde ambtenaar om de beslissing om een alternatieve administratieve geldboete op te leggen, met uitstel gepaard te doen gaan.


Indien voor wat betreft Vlaanderen wordt gekeken naar de toepasselijke regelgeving, meer bepaald het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid van 5 april 1995 (artikel 16.4.31 e.v.) dient te worden vastgesteld dat ook hier niet is voorzien in de mogelijkheid om een alternatieve bestuurlijke geldboete op te leggen met uitstel. 


Artikel 16.4.37 stelt enkel dat de gewestelijke entiteit beslist over het opleggen van een alternatieve bestuurlijke geldboete, al dan niet vergezeld van een voordeelontneming, doch voorziet nergens expliciet in de mogelijkheid om deze geldboete ook met uitstel op te leggen. 


Noopt zich hier een aanpassing van het aangehaalde decreet? De toekomst zal dit ongetwijfeld uitwijzen. 


De volledige tekst vindt u op http://www.const-court.be/ (Grondwetttelijk Hof arrest 18 februari 2016, nr. 25/2016).


Voor meer informatie kan u terecht bij mr. Van Lommel Jo. 

Jo maakt deel uit van de vakgroep bestuurs-en omgevingsrecht tesamen met Yves Loix - Sven Vernaillen – Floris Sebreghts - Nele Ansoms - Olivier Verhulst -  Joris Geens - Christophe Smeyers - Katrien Vergauwen - Karen Struyf - Katrien Dams- Véronique Wildemeersch -  Annelies Geerts