Expertises Sectoren

Delen

04.01.2019

Bijdrage GSJ in handboek “Samenwerken in de zorg”

Dankzij de steun van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werd binnen het project ‘Samenwerken in de zorg’ een handboek met bijhorend stappenplan uitgebracht als extra impuls om samenwerking in de gezondheidssector te bevorderen.

Onze Managing Partner Bart Goossens werkte onder ons motto ‘Gedeelde kennis is dubbele kennis’ mee aan deze publicatie en lichtte hierin de juridische en financiële aspecten van samenwerken in de zorgsector toe.

“Zelfstandige zorgverstrekkers zijn een essentieel deel van de eerstelijnszorg in Vlaanderen. In de manier waarop het zorglandschap vandaag vorm krijgt, in functie van de zorgvragen, wordt de samenwerking tussen hen van primordiaal belang. Veel zorgverstrekkers werken al op uiteenlopende wijze met elkaar samen, maar willen we de uitdagingen in de sector effectief aanpakken, moet dat ook gebeuren met gezamenlijke doelstellingen op basis van een gemeenschappelijke visie en missie”, aldus Jo Vandeurzen.

Volgens een enquête van de Federatie Vrije Beroepen werken al meer dan 3 op 4 zelfstandige zorgverstrekkers effectief samen met andere zorgverstrekkers, maar ook met ziekenhuizen en diensten als de centra algemeen welzijnswerk.

In het handboek ‘Samenwerken in de zorg’ wordt een stappenplan uitgewerkt dat als leidraad kan dienen bij het uitwerken van een sterke samenwerking. Het handboek geeft u daarnaast antwoorden op vragen zoals:

  • Waarom zou ik een samenwerkingsverband willen?
  • Is een gemeenschappelijke visie belangrijk?
  • Hoe kunnen we samen de praktijk organiseren?
  • Met welke deontologische principes moet ik rekening houden?
  • Zijn financiële drempels een onoverkomelijke uitdaging?

Het boek is nu verkrijgbaar via: https://www.diekeure.be/nl-be/professional/9348/samenwerken-in-de-zorg