NAV MEMO - de nieuwe verzekeringsplicht

Jun 1, 2018


De nieuwe verplichte verzekering in de bouwsector

Op 1 juli 2018 gaat een nieuwe wet van kracht die naast architecten ook andere dienstverleners en aannemers een verzekeringsplicht oplegt voor de 10-jarige burgerlijke aansprakelijkheid. Die wet heft een jarenlange discriminatie (gedeeltelijk) op.

Tot nu toe moest immers enkel de architect verplicht zijn beroepsaansprakelijkheid verzekeren. Bij schade werd dan ook (vaak ten onrechte) met de vinger gewezen naar de architect. Daar komt met deze wet verandering in.

Op vrijdag 27 april 2018 besliste de ministerraad daarnaast over een tweede wetsontwerp die alle dienstverleners in de bouw oplegt zich verplicht te verzekeren voor de burgerlijke aansprakelijkheid.

Naar aanleiding hiervan organiseert het NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen) een memo waarbij dieper zal ingegaan worden op de nieuwe wetgeving.

Wat betekent dit nu voor de architect? Op wie is de wet Peeters-Borsus en het nieuwe wetsontwerp Ducarme van toepassing? Wat als een aannemer toch niet verzekerd is? Moet de architect dit controleren? En betekent dit opnieuw een bijkomende taak voor de architect? 

Mr. Gert Geerts, onze specialist aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, maakt u graag wegwijs in deze nieuwe wetgeving. In een daaropvolgend panelgesprek geven de verzekeraars Protect, Euromaf en AR-CO, verzekeringsmakelaar CEA en controlebureau SECO hun visie op deze verplichte verzekering. Tevens geven zij zeer concrete tips en tricks hoe om te gaan met deze nieuwe situatie. Ook NAV zelf schuift aan voor de syndicale duiding.

De eerste memo zal doorgaan op maandag 4 juni van 19 uur tot 22 uur in het Provinciehuis te Leuven. De volgende memo's vinden plaats op dinsdag 5 juni, donderdag 14 juni en dinsdag 19 juni op telkens een andere locatie.

Meer info over de verschillende memo's en locaties vindt u hier. Inschrijven voor deze studieavonden is nog steeds mogelijk.


Berichten

12.04.2018
GSJ Masterproefprijs 2017-2018
Ben je een masterstudent in de Rechten en rond je dit academiejaar je masteropleiding af? Ben je volop bezig met het schrijven van een sterke thesis gerelateerd aan vastgoed? Dan is de GSJ Masterproefprijs helemaal iets voor jou! Meer…
02.04.2018
Studieavond KVK: de nieuwe verplichte verzekering in de bouwsector
Ruim tien jaar geleden stelde het Grondwettelijk Hof de ongelijke behandeling van architecten en aannemers op verzekeringsvlak aan de kaak. Thans heeft de wetgever eindelijk zijn huiswerk gemaakt. Voortaan dient niet enkel de architect zich verplicht te verzekeren, doch ook de aannemer. Meer…